Gepofte appel. Ik vind dit zelf een ideaal kersttoetje, omdat het eenvoudige ingrediënten zijn, die je al tijdig in huis kan halen. De bereiding is gemakkelijk en snel , de meesten lusten dit en je kan zelf allerlei variaties er op los laten.
Je hebt nodig, per persoon:
1 appel (bijvoorbeeld goudrenet)
1 dik kaneelstokje
citroensap
kaneelpoeder
daarnaast kun je gebruiken:
roomijs
(Griekse) yoghurt
slagroom
allerlei soorten fruit in stukjes (bijvoorbeeld kaki, abrikozen, rozijntjes)
gebroken of gehakte nootjes, pistache, pecannoten, walnoten, amandelen enz.
kokossnippers, eventueel kort geroosterd in een droge koekenpan
En vul zelf maar verder aan. Tip als je voor gezond gaat, kies voor variatie en kleur.
Bereiding: Schil, of maak een leuk patroontje in de appel door de appel deels te schillen. Boor het klokhuis eruit met een appelboor en besprenkel met een paar drupjes citroensap, tegen het verkleuren. Zet in een ovenschaal, schuif het kaneelstokje erin en dek af met aluminiumfolie. Zet in een oven van 175 graden, gedurende 20 minuten.
Serveer zoals jezelf lekker vindt. Maak een keuze uit de vele mogelijkheden die ik hiervoor genoemd heb, of bedenk je eigen variaties.
Worteltaart van Bregtje
Nodig voor de koek:
60g bruine basterdsuiker
1 eetlepel honing
200 ml zonnebloemolie
2 eieren
250 gram speltmeel (volkoren)
1 theelepel kaneel
1 theelepel koekkruiden
snufje zout
rasp van een sinaasappel
3 winterwortels fijn geraspt, zo’n 450 gram
100 gram walnoten in grove stukken
Voor het glazuur (is optioneel):
125 gram monchou (roomkaas) / 200 gram*
30 gram poedersuiker/ 50 gram*
klein beetje sinaasappelsap (vers uitgeknepen)
12 halve walnoten/ 20 kwartjes*
(Bevat per punt ongeveer 390 en per blokje 250 kcal).
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de basterdsuiker, honing en de olie in een grote kom. Voeg daarna een voor een de eieren toe. Klop dit even goed door. Zeef de bloem met de bakpoeder in een kom en voeg de kruiden en het zout toe. Meng de meel en de kruiden goed door het suikermengsel. Daarna voeg je de rasp, de winterwortel en de walnoten toe en mengt dit tot alles een mooi glad, vrij compact mengsel is. Giet het beslag in een ingevette springvorm en bak het in 1 uur gaar, of in ongeveer 35 minuten op een bakplaat*. Controleer met een lange cocktailprikker of breipen of het deeg gaar is. Deze moet schoon uit de cake komen, anders nog even 5 minuten langer bakken.
Meng voor het glazuur de monchou en de poedersuiker met een beetje sap van de sinaasappel los tot een dikke pasta. Bestrijk de afgekoelde taart hiermee ruim. Daarbovenop verdeel je de halve/ kwart walnoten. Zet de taart even in de koelkast zodat het glazuur stevig wordt. Snijd de ronde vorm in 12 punten of de rechthoek* in 20 blokjes. Voor extra versiering gebruikte ik sinaasappelschil, je haalt dit in slierten van de sinaasappel met behulp van een zesteur. Dan doe je de slierten even in een laagje water met een zakje vanillesuiker en een paar druppels citroensap, laat dit een paar minuten koken en laat afkoelen op een stuk keukenpapier. En dan laat je je eigen creativiteit er op los.
N.b. Over Spelt. Wanneer we de gewone tarwe vergelijken met spelt is het grootste verschil duidelijk te zien. De voedingsstoffen in de spelt bevinden zich allemaal in de speltkorrel. Dit is precies het tegenovergestelde van tarwe. Bij tarwe zitten deze voedingsstoffen in de kiem en zemel. Wanneer tarwe gemalen wordt zal het veel van de goede voedingsstoffen verliezen door dit proces. Wanneer spelt gemalen wordt, zal het overgrote deel van de goede voedingsstoffen aanwezig blijven. Dit betekent dus eigenlijk dat wanneer je speltbrood eet, dat je per sneetje meer goede voedingsmiddelen binnenkrijgt dan ander brood.
Goed voor: Hoge bloeddruk, Cholesterol, gewrichtsklachten (aandeel in opbouw kraakbeen), betere spijsvertering ( gunstig bij tarwe-allergie, aambeien, prikkelbare darm), vermindering van hoofdpijnklachten ( bron van vitamine B2).