Gepofte appel. Ik vind dit zelf een ideaal kersttoetje, omdat het eenvoudige ingrediënten zijn, die je al tijdig in huis kan halen. De bereiding is gemakkelijk en snel , de meesten lusten dit en je kan zelf allerlei variaties er op los laten.

Je hebt nodig, per persoon:

1 appel (bijvoorbeeld goudrenet)

1 dik kaneelstokje

citroensap

kaneelpoeder

daarnaast kun je gebruiken:

roomijs

(Griekse) yoghurt

slagroom

allerlei soorten fruit in stukjes (bijvoorbeeld kaki, abrikozen, rozijntjes)

gebroken of gehakte nootjes, pistache, pecannoten, walnoten, amandelen enz.

kokossnippers, eventueel kort geroosterd in een droge koekenpan

En vul zelf maar verder aan. Tip als je voor gezond gaat, kies voor variatie en kleur.

 

Bereiding: Schil, of maak een leuk patroontje in de appel door de appel deels te schillen. Boor het klokhuis eruit met een appelboor en besprenkel met een paar drupjes citroensap, tegen het verkleuren. Zet in een ovenschaal, schuif het kaneelstokje erin en dek af met aluminiumfolie. Zet in een oven van 175 graden, gedurende 20 minuten.

Serveer zoals jezelf lekker vindt. Maak een keuze uit de vele mogelijkheden die ik hiervoor genoemd heb, of bedenk je eigen variaties.

Heerlijke ovenschotel sperziebonen, tomaten

Ingrediënten:

  • 400 gram sperziebonen
  • 600 gram aardappelen
  • ca. 150 ml halfvolle melk
  • nootmuskaat, peper
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels rozijnen
  • ½ eetlepel kerrie
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 150 gram rundergehakt
  • zelf heb ik dit recept van het Voedingscentrum iets aangepast, nog lekkerder gemaakt. Door bij de aardappelpuree wat komijnpoeder erdoor en vlak voor het serveren wat laospoeder er over te strooien. Smullen!

Bereiding

  1. Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal. Kook de sperziebonen in 10 minuten gaar.
  2. Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water gaar.
  3. Maak van de gare aardappelen met de hete melk, nootmuskaat en peper een puree.
  4. Pel de ui en snijd hem klein.
  5. Was de tomaten en snijd ze in parten.
  6. Was de rozijnen.
  7. Fruit de ui met de kerrie in de margarine goudbruin. Bak het gehakt mee gaar en rul.
  8. Voeg de tomaten en de rozijnen toe en smoor het enkele minuten.
  9. Zet de ovengrill op de hoogste stand.
  10. Schep de sperziebonen in een ovenvaste schaal en verdeel het gehaktmengsel erover. Dek dit af met de aardappelpuree.
  11. Laat er onder de grill een bruin korstje opkomen.

Worteltaart van Bregtje

 

Nodig voor de koek:

 

60g bruine basterdsuiker

 

1 eetlepel honing

 

200 ml zonnebloemolie

 

2 eieren

 

250 gram speltmeel (volkoren)

 

2 theelepels bakpoeder

 

1 theelepel kaneel

 

1 theelepel koekkruiden

 

snufje zout

 

rasp van een sinaasappel

 

3 winterwortels fijn geraspt, zo’n 450 gram

 

100 gram walnoten in grove stukken

 

 

 

Voor het glazuur (is optioneel):

 

125 gram monchou (roomkaas) / 200 gram*

 

30 gram poedersuiker/ 50 gram*

 

klein beetje sinaasappelsap (vers uitgeknepen)

 

12 halve walnoten/ 20 kwartjes*

 

 

 

(Bevat per punt ongeveer 390 en per blokje 250 kcal).

 

 

 

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 175 graden.

 

Meng de basterdsuiker, honing en de olie in een grote kom. Voeg daarna een voor een de eieren toe. Klop dit even goed door. Zeef de bloem met de bakpoeder in een kom en voeg de kruiden en het zout toe. Meng de meel en de kruiden goed door het suikermengsel. Daarna voeg je de rasp, de winterwortel en de walnoten toe en mengt dit tot alles een mooi glad, vrij compact mengsel is. Giet het beslag in een ingevette springvorm en bak het in 1 uur gaar, of in ongeveer 35 minuten op een bakplaat*. Controleer met een lange cocktailprikker of breipen of het deeg gaar is. Deze moet schoon uit de cake komen, anders nog even 5 minuten langer bakken.

 

Meng voor het glazuur de monchou en de poedersuiker met een beetje sap van de sinaasappel los tot een dikke pasta. Bestrijk de afgekoelde taart hiermee ruim. Daarbovenop verdeel je de halve/ kwart walnoten. Zet de taart even in de koelkast zodat het glazuur stevig wordt. Snijd de ronde vorm in 12 punten of de rechthoek* in 20 blokjes. Voor extra versiering gebruikte ik sinaasappelschil, je haalt dit in slierten van de sinaasappel met behulp van een zesteur. Dan doe je de slierten even in een laagje water met een zakje vanillesuiker en een paar druppels citroensap, laat dit een paar minuten koken en laat afkoelen op een stuk keukenpapier. En dan laat je je eigen creativiteit er op los.

 

N.b. Over Spelt. Wanneer we de gewone tarwe vergelijken met spelt is het grootste verschil duidelijk te zien. De voedingsstoffen in de spelt bevinden zich allemaal in de speltkorrel. Dit is precies het tegenovergestelde van tarwe. Bij tarwe zitten deze voedingsstoffen in de kiem en zemel. Wanneer tarwe gemalen wordt zal het veel van de goede voedingsstoffen verliezen door dit proces. Wanneer spelt gemalen wordt, zal het overgrote deel van de goede voedingsstoffen aanwezig blijven. Dit betekent dus eigenlijk dat wanneer je speltbrood eet, dat je per sneetje meer goede voedingsmiddelen binnenkrijgt dan ander brood.

 

Goed voor: Hoge bloeddruk, Cholesterol, gewrichtsklachten (aandeel in opbouw kraakbeen), betere spijsvertering ( gunstig bij tarwe-allergie, aambeien, prikkelbare darm), vermindering van hoofdpijnklachten ( bron van vitamine B2).