26 januari 2022. Veel fabrikanten doen aan healtwashing. Letterlijk zou je dit kunnen vertalen met "gezondwassen". Ze laten ongezonde producten gezonder lijken met claims als ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Dat vinden we niet kunnen. Want zulke situaties geven een vertekend beeld. Gelukkig werkt de Europese Commissie aan voedingsprofielen. Die moeten grenzen stellen aan de voedingswaarde van producten. Producten met een ongunstige voedingswaarde mogen dan geen gezondheidsclaims meer dragen. Nutri-Score heeft al voedingsprofielen in zich. Want daarmee wordt bepaald welke score een product krijgt, zoals A of B. Die kunnen ook worden ingezet voor het toestaan of verbieden van claims. NutriScore wordt binnenkort officieel ingevoerd in Nederland.
Lees meer over healthwashing.
21 juni 2021 Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft aangekondigd dat de officiële introductie van Nutri-Score in Nederland wordt uitgesteld. Het wordt waarschijnlijk de eerste helft van 2022. Eerder was gemeld dat het logo medio 2021 zou worden ingevoerd. Wij vinden het jammer dat Nederlandse consumenten nu nog langer op Nutri-Score moeten wachten.
21 september 2021 Nutri-Score kan helpen bij het voorkomen van kanker en andere chronische ziekten. Dat stelt de 'International Agency for Research on Cancer' van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO-IARC) op basis van een rapport.
Het rapport beschrijft dat mensen die meer voeding eten met een minder gunstige Nutri-Score en een lagere voedingskwaliteit, een hoger risico lopen op kanker en andere dodelijke ziekten.
Het rapport toont daarmee aan dat Nutri-Score kan helpen om gezonde voedingskeuzes te maken.
Wat een prachtige zaterdag, voor het eerst sinds 3 jaar mocht en kon ik er weer staan. Om even een beetje te laten zien wat er bij mij te halen is. Dat was dit jaar weer een lekker stukje Kees, informatie over mijn bedrijf: Gezond Leven Praktijk en een kans om een leuke prijs te winnen. Fijn dat er zoveel fleurige mensen langskwamen, genieten. Ook even nadenken over de "gouden tip voor een gezonde(re) leefstijl". Dit werd door velen gedaan. Het was best moeilijk om hieruit 3 winnaars te halen en toch is het gelukt.
Deze week, vanaf 7 juni collecteer ik, net als een heleboel Nederlanders, voor Epilepsie. Om het leven voor mensen met deze aandoening te verbeteren. Wil je meer weten over epilepsie, kijk op epilepsie.nl
In alle media wordt er over gesproken, al een tijdje, en het lijkt of iedereen er mee bezig is, de gezonde leefstijl. Hoe je het in praktijk brengt? Een BGN-gewichtsconsulent kan je hierbij op gang helpen en ondersteunen.
Sinterklaas is weer in het land.
Het kinderfeest bij uitstek. Kindjes blij maken met verrassingen en kado's. Ik heb er zin in.
Denken jullie, net als ik ook aan die kinderen die niet elk jaar automatisch een kadootje krijgen?
Het Sinterklaasfeest is een feest voor álle kinderen! (feestvoorallekinderen.nl)
Overgewicht in Nederland.
Het goede nieuws is dat Nederland het goed doet in de strijd tegen zwaar overgewicht. Zaten er in 2016 zo'n 20% van de Nederlanders in die categorie, ook wel obees genoemd, in 2018 was dat 15%. Het aantal mensen met "gewoon" overgewicht bleef echter gelijk. Ook in Europees verband doen we het niet slecht. Toch blijft het belangrijk om bewustwording te creëren voor een gezonde leefstijl en daarmee preventie van ziekte.
Ik weet niet of hier het beeld ook vertekend wordt door het aantal chirurgische maagingrepen, maar heb daar wel sterke vermoedens van. Als je namelijk een BMI van boven 35 hebt en onder de groep obees valt, kun je onder bepaalde voorwaarden zo'n ingreep ondergaan. En de laatste jaren is het aantal van dit soort ingrepen explosief gestegen, tot momenteel een 10.000 per jaar...
Een beter milieu begint bij jezelf. Toch?
Het schijnt toch nog altijd moeilijk te zijn als je het bij jezelf moet zoeken. NOS nieuws
De kunst van het verleiden en ook het misleiden is in de supermarkten al jaren aanwezig. Een sprekend voorbeeld is dit recente nieuws