Voordeel van het hygiënebeleid rondom Corona, niet alleen minder kno-infecties, maar ook minder buikgriep. Dit blijkt uit vergelijkend onderzoek met het daaropvolgende jaar 2021. (zie link) Meer voedselinfecties in 2021 • Nieuws voor diëtisten (nieuwsvoordietisten.nl)
Want wat is eigenlijk buikgriep? Het is een infectie van het slijmvlies in maag en darmen, veroorzaakt door een virus (meestal het Norovirus). Het uit zich meestal door diarree, verder mogelijk misselijk, buikpijn en overgeven, gedurende 4 tot 7 dagen. Je krijgt het via andere personen, door praten, niezen, hoesten of via besmette voorwerpen. En ziehier het antwoord op de reden dat het in 2020 minder vaak voorkwam: Handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog, mondkapjes, desinfectie. Toch is er ook vaak verwarring met voedselvergiftiging. Deze verloopt vaak sneller, heftiger en korter, 24 tot 48 uur. (ook logisch, want je lichaam wil een vergif zo snel mogelijk uit je lichaam verwijderen) Veroorzakers zijn in dit geval vaak de volgende bacteriën:
1. Salmonella: komt voor in (rauw) vlees, (rauwe) eieren en melk.
2. Stafylokokkenbacterie: vermeerdert zich snel bij kamertemperatuur en wordt meestal verspreid door slechte hygiëne. Komt voor in (rauwe) eieren, melk, vis, (rauwe) ham en kip of ander gevogelte.
3. Bacillus: komt voor in rijst- of pastagerechten die te lang en niet op de juiste temperatuur (koel genoeg) bewaard zijn. Daarnaast komt deze bacterie voor in eiwitrijk eten, zoals sausen en pudding.
4. Clostridium: komt voor in vlees en vleesproducten, maar kan ook voorkomen in kruiden en specerijen.
5. Campylobacter bacterie: komt vooral voor in rauw kippenvlees, niet-gepasteuriseerde rauwe melk en rauwe melkproducten. Door besmet water kan de bacterie op groente terechtkomen. Niet in Nederlands drinkwater, maar in het buitenland is die kans in bepaalde landen wel aanwezig.
Let dus op hygiëne, ook in je eigen keuken. De bekende boosdoeners: vochtige keukendoekjes op het aanrecht, snijplanken en het aanrecht zelf. Voor tips kun je ook kijken op het voedingscentrum. Wat zijn de grootste ziekmakers in je voeding? | Voedingscentrum - YouTube