Volgens de Europese Rekenkamer moeten de burgers van Europa flink gaan minderen met hun vleesconsumptie. Zo niet, dan komt het niet goed met onze klimaatdoelen. Sinds 2010 is er in de landbouw en veeteelt geen vooruitgang geboekt op dat gebied, ondanks miljarden euro’s aan ondersteuning. Wij schijnen per persoon nog steeds ruim 65 kg vlees per jaar te nuttigen. Hmm, ik bedenk me dat dit dus meer dan 1 kg per week is. (Bij een aantal inwoners in Europa 2020 van 453 miljoen) Als je rekent dat kinderen wat minder zullen eten is het bijna 1,5 kg per volwassen persoon en wanneer je de vegetariërs (4,6% in 2019) er nog afhaalt, wordt het 1,6 kg per volwassen persoon per week. Zo, ik kom nog niet eens op de helft. Ik gok dat ik gemiddeld op 350 gram per week uitkom. Nu moet ik daar wel eerlijk bij zeggen dat ik nooit een grote vleeseter geweest ben. Als kind al werd ik als moeilijke eter bestempeld. Gelukkig mag ik het nu zelf weten. Ei, champignons, bonen, noten, zaden, tofu en ook wel kant en klare vleesvervangers staan nu regelmatig op mijn menu. Hopelijk wordt dit straks normaal, in plaats van lastig. Want als de vraag naar vlees daalt, zal de productie vanzelf volgen. Dus bij dezen een oproep: “Help mee aan klimaatverbetering, begin bij jezelf”