Zonder zuurstof is er geen leven. Probeer maar eens hoe lang je je adem in kunt houden. Ik kom niet verder dan 1 minuut 15. Misschien kan ik dat oprekken naar 1,5 minuut, maar ik vermoed dat ik dan flink blauw aanloop. Vrijduikers kunnen zo'n 10 minuten hun adem inhouden, door speciale oefeningen en training van hun lichaam. Er staat op dit moment zelfs een record op naam van een Fransman van 11.35 minuten. Onvoorstelbaar vindt ik dat. Je ademhaling wordt automatisch geregeld, via het onwillekeurig zenuwstelsel, dat wil zeggen dat je het niet hoeft aan te sturen met je wil. Net als bijvoorbeeld je hartslag en de spijsvertering. Best fijn dat je daar niet de hele dag door aan hoeft te denken, zo van: "oh ja mijn hart moet ook aangezet worden en ik moet ook mijn darmen aanzetten na het eten, gelukkig gaat dat allemaal automatisch.
Misschien heb jij dat ook wel eens, als iets heel spannend is, een film op tv of als Epke Zonderland zo'n ingewikkelde oefening doet op de Olympische spelen, dat je de adem even inhoudt, daarna moet je, soms met een schokje, weer even diep inademen. Soms schrik je er zelfs van.
Dat neem niet weg dat je het wel met je wil kunt beïnvloeden en zoals eerder al gemeld, dat je door oefeningen je lichaam kan trainen.
Kom ik terug op zuurstof. Dit is nodig bij verbranding, zoals elke brandweerman je zal kunnen beamen. Zo ook in je lichaam. In je lichaam vinden veel processen plaats waar je die zuurstof bij nodig hebt. Vooral onze hersenen zijn er heel blij mee, dat merk je ook wel als je eens in een benauwde ruimte staat. Ben je gespannen, dan ga je vaak verkeerd, oppervlakkig ademhalen, gevolgen als hoofdpijn blijven vaak niet lang uit. Ben je te zwaar en heb je 's nachts last van het stokken van je ademhaling, apneu, met alle gevolgen. Wil je afvallen? in alle gevallen is zuurstof, oftewel een goede ademhaling, een factor om rekening mee te houden. Er zijn een heleboel oefeningen die je kunt doen om je ademhaling en dus je zuurstofgehalte te verbeteren. Een eenvoudige oefening is de buikademhaling: Ga rustig zitten met beide benen op de grond, leg een hand op je borst en een hand op je buik. Adem rustig in en uit, bij voorkeur 5 tellen in en 5 tellen uit, je buik moet bewegen, je borst niet.
Dit en meer kun je bespreken met je (voedings-)coach. Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.