Over de aardappel.
Nadat ik bij mijn broer, hij is akkerbouwer, in Duitsland ben geweest heb ik het idee gekregen wat over de aardappel te vertellen..
En nu zul je denken, dan ben je vast gauw uitgepraat, je kan hem koken, (roer)bakken, poffen, stampen en pureren. O ja en ze zijn er in 2 kleuren geel en rood. En er is een schilderij over gemaakt, de aardappeleters, van: van Gogh.Lees verder...
Toch is er nog veeeeel meer te vertellen over deze plant die oorspronkelijk in Peru, Chili en de Andes voorkomt.
Ik ben zelf geen aardappelboer, daarom beperk ik me tot een klein en voor mij belangrijk stukje.
De aardappel behoort, net als tomaten, rode en groene paprika, de "hete" pepers zoals chili en paprika en de aubergine tot de nachtschade familie, een botanisch plantengeslacht dat luistert naar de naam Solanaceae. Binnen deze familie hoort ook de Bella Donna (Schone Dame). Die naam werd ook wel gebruikt voor de aardappelplant, het is dan ook een hele mooie plant met vooral mooie bloemetjes. Die bloemetjes vormen later mooie groene besjes. Daarmee ging het eerst even mis in het westen, deze besjes werden gegeten, maar bleken giftig te zijn. De plant werd weggegooid, de tuinman moest de planten verbranden. En toen werd de ware schat ontdekt.
De Knollen. Ze zien er niet direct aantrekkelijk uit, maar bezitten veel voedingswaarde. Dat werd op een gegeven moment ook hier ingezien, want ze klommen op van voedsel voor de dieren, naar voedsel voor de armen, tot voedsel voor de hele bevolking. Ze bezitten koolhydraten, waarvan een deel vezels, enige eiwitten en een minimale hoeveelheid vet, wat goed is voor langdurige energielevering. Daarnaast zit er vitamine B6 en wat nog wel eens wordt vergeten: een hoog gehalte vitamine C in. Wie heeft vroeger niet het verhaal gehoord over scheurbuik bij zeemannen en de oplossing: zuurkool in het vat mee aan boord? Daarbij wordt dan toch even vergeten dat ook de aardappel om diezelfde reden, de vitamine C, mee werd genomen aan boord. Een gezonde basis dus, voor je voeding. (zie onderaan voedingswaarde)
Na onderzoek las ik dat er nu nog een aardappelras is met de naam belladonna.
Wat betreft het aantal rassen kan ik je vertellen dat er alleen al in Nederland een kleine 500 soorten beschikbaar zijn. De kleuren variëren van wit tot paars, bijna zwart en van alles daartussen, geel, bruin, roze en allerlei.
Je kan er dus wel een boek over schrijven, ik laat het hier eerst bij.
De voedingswaarde van de gemiddelde aardappel.
Bevat per 100 gram (een aardappel waarvan je ongeveer 3 in 1 hand kunt houden, je hebt dan dus 300g vast)
Kilocalorieën: 82 (246)
Water: 77 g (231 g)
Eiwit: 2 g (6 g)
Koolhydraten: 17 g (51 g)
Vezels: 2,5g (7,5 g)
Vitamine B1 0,08mg (0,24 mg)
Vitamine B2 0,05mg (0,15 mg)
Vitamine B6 0,25mg (0,75 mg)
Vitamine B11 9mcg (27 mcg)
Vitamine C 8 mg (24 mg)
Natrium 3 mg (9 mg)
Kalium 440 mg (1320 mg)
Calcium 9 mg (27 mg)
Fosfor 50 mg (150 mg)
Ijzer 0,5 mg (1,5 mg)
Koper 0,1 mg ( 0,3 mg)
Zink 0,3 mg ( 0,9 mg)
Ter vergelijking nog even 100g volkoren macaroni
Dit komt ongeveer overeen met 1 portie (varieert van 90 tot 100gram, geloof niet wat op de verpakking staat 80g, dat is voor bijna niemand 1 portie)
Kilocalorieën: 342
Vet: 2g
Verzadigd vet: 0,1g
Onverzadigd vet: 1,9 g
Eiwit: 13,5g
Koolhydraten: 64g
Vezels: 6,8g
Zout: 0,03g